Завршница Кочићевог збора одржана је 25. августа 2019. на заравни планине Мањаче у селу Стричићи. Овај народни збор највећи је након Гуче, а свакако највећи у Српској. Процењује се да га је ове године посетило око 50 хиљада душа, од тога 15 аутобуса из Војводине, много посетилаца из Словеније, Хрватске, Аустрије и др.

У културно-уметничком делу програма који традиционално води глумац у улози Кочићевог јунака Давида Штрпца (коме се ове године на сцени придружила и његова „баба”), наступили су фолкораши и песници. Присутне су поздравили министар одбране Србије Александар Вулин који потиче из ових крајева као и српски члан председништва БИХ Милорад Додик.

Одржан је и планински ауто-рели, а највеће интересовање владало је за традиционалну кориду. Иако планирана за 15 сати када је и почела, места за овај догађај посетиоци су почели да попуњавају сат времена раније. Борбе бикова (бакова) за награду „Јаблан” одржане су у тешкој и средњој категорији и трајале су нешто више од три сата. За то време, посетиоци су најбољи поглед потражили са кровова аутомобила и камиона, неки су понели пецарошке столице, кишобрани су служили за одбану од сунца а хладног пића и грицкалица није мањкало јер су продавци ишли кроз публику. Водитељ кориде је искусни Миленко Срдић а присутан је био и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Власници бикова долазе из Републике Српске, БИХ и Хрватске а неки су прешли и по 350 км до кориде на Мањачи. И каква год осећања корида будила код присутних, једно је сигурно, ове године је са народног збора на Мањачи послата порука мира и толеранције, како публике тако и учесника, јер је све протекло у најбољем реду и фер навијању.

За Војвођанске, текст и фото: В. Раонић;

By З. И.