Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић, уприличио је у суботу пријем за књижевнике и ликовне умјетнике, учеснике вечерашње свечане академије и Кочићевог збора. По завршетку пријема, Радојичић је изразио задовољство пријемом и нагласио да су књижевни сусрети важан елемент Кочићевог зборовања.

„Ове године у гостима су нам и млади ликовни умјетници из више градова који ће, вјерујем, понијети лијепе утиске из нашег града. На вечерашњој свечаној академији у Банском двору, биће додијељена и Кочићева књижевна награда чији је овогодишњи лауреат уважени лингвиста Милорад Телебак, као и награда „Змијањче“ за младе књижевнике. Кочић је у исто вријеме и књижевник и народни трибун, тако да смо током ове седмице настојали да организујемо низ догађаја који ће задовољити обје димензије Кочића“,  рекао је Радојичић новинарима по завршетку пријема.

Драга гошћа нашег града је и српска књижевница из Румуније Љубица Рајкић, која ради у Министарству културе Румуније. Она је истакла да је Кочићев збор величанствена манифестација, једна од најстаријих на овим просторима.

„Петар Кочић је коријен овог народа и овакве манифестације морамо свесрдно да подржимо. Уз то, Кочић је увијек савремен, и баш због тога морамо наставити његовати сјећање на Кочића, јер стабло без коријена не може опстати“, поручила је Рајкић.

Начелник Одјељења за културу, туризам и социјалну политику, Невен Станић, најавио је вечерашњу свечану академију која ће бити одржана у 20.00 часова, у Банском двору. Он је подсјетио да ће, у оквиру акадамије, концерт одржати познати оперски умјетник Оливер Њего, те позвао суграђане да присуствују свечаној академији.

Извор: Град Бања Лука

By З. И.