У Банском двору је вечерас одржана свечана академија у оквиру 54. „Кочићевог збора“ на којој је лингвисти Милораду Телебаку уручена овогодишња Кочићева награда. Награду је Телебаку уручио градоначелник Бање Луке Игор Радојичић, који је истакао да Кочићев збор траје већ преко пола вијека, прије свега зато што има коријен и традицију у народу.

– Са једне стране Кочић је књижевник. Његов језик  је наш народни језик, његови ликови су наши из оног али и овог времена. На другој страни Кочић је и симбол једног времена које је било тешко за народ на овим просторима – поручио је Радојичић.

Он је додао да манифестација „Кочићев збор“ има садржаја који се могу понудити страним туристима, као што је стална поставка у Народној и универзитетској библиотеци – интерактивна соба, која је рађена двојезично уз помоћ модерних технологија, гдје су представљени Кочићев рад и биографија.

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић, рекла је да је Кочићев збор манифестација од значаја за Републику Српску и за град Бању Луку која је у задњих неколико година направила искорак у програмском смислу. Она је истакла да ће на обновљеном Кочићевом огњишту ђаци стицати и додатна знања о Петру Кочићу.

Овогодишњи лауреат Кочићеве награде, познати лингвиста Милорад Телебак, рекао је да осјећа велико задовољство због ове награде коју је жири донио једногласно и коју сматра „наградом изнад свих других“, јер је и Кочић један изнад свих.

– Кочић увијек актуелан, он је српски језик бранио и чувао, а преко језика остваривао и друге националне идеале – истакао је Телебак.

Током академије, универзитетски професор из Београда Душан Иванић, одржао је пригодну бесједу о Кочићу у којој је истакао његову борбу за очување српског језика, оштру критику и разрачунавање са бирократским и језиком манипулације. У музичком дијелу програма наступио је познати оперски пјевач Оливер Њего.

Извор: Град Бања Лука

 

By З. И.