Змајево, прави пример осмишљеног културног концепта са разним садржајима у пет дана/вечери око Видовдана. С обзиром да је догађај имао и хуманитарну компоненту – прикупљање помоћи за лијечење суграђанке Данијеле Бабић, петодневна сцена је више од пожељног, културног и човјечног.

За сваког житеља локалне заједнице по нешто на богатој трпези духа, забаве, сабрања и племенитости. Од најмађих, школског узраста, за које је резервисано прво дводање- који своје таленте испољаваше кроз ,,Змајеве дечје игре“-квиз знања, спортски дан и књижевно вече, преко најпосјећенијег концерта ,,Тропико бенда“ за Видовдан, до гастрономских чаролија у дану намјењеном кувању котлића.-такмичарског карактера, завршно са оквиривањем Сабором народне традиције. Све је испраћено поставком изложбе слика аукционо-хуманитарног карактера.

Заједно су Савјет Мјесне заједнице Змајево, КУД ,,Сава Вукосављев“ и удружење ,,Крајишници Змајево“, на овај начин, положили испит дораслости тренутку изазова и пожељне потребе. Сакупљено је преко 2000е за даље лијечење суграђанке и у исто вријеме Змајевчани су пет дана били најатрактивније мјесто за посјетити у окружењу и шире.

Сваки сегмент комплексне манифестације је имао своје чари, разгаљење и љепоту, али је посљедња вече била празник за очи, уши и душу. Ништа без насушне традиције! Увод је отпочео ревијом вјенчаница из 70-их, 80-их и 90-их година.

Параду је приредила госпођа Бранка Шћепановић. Ређале су се елегантне дјевојке и младе жене у експонатима прошлог вијека. Потом су скуп поздравили предсједник матичне општине Врбас Милан Глушац и чланица Савјета Мјесне заједнице Змајево Маја Милинић.

Услиједило је смјењивање фолклорних секција домаћег КУД-а ,,Сава Вукосављев“ са узрастима комшијског КУД-а ,,Завичајно врело“ из Куцуре.

Млада дјевојка са тамбурицом у рукама, по имену Јелена Жижаков, је својим умјећем на жици изазвала овације, показаваши зашто је државна првакиња у овој умјетности. Дивни млађани гуслари, наше завјештање, памћење и надање су самом појавом у народној ношњи украсили скуп а тек пјевањем из момачких грла уз свети инструмент, публика је довођена до усијања.

Витомир Вулин, Мањачлија из Сремске Митровице, је казивао о народном трибуну са Змијања, непоновљивом Петру Кочићу, а домало пунољетни Ђорђе Павловић је загрмио о Косову.

Једна од најчувенијих изворних група, пјевања на бас, вишеструки побједници престижног ,,Стмичког посијела“, пјевачка група КУД-а  ,,Др Младен Стојановвић“ из Бачког Јарка, отпјевала је сплет изворних арија из Босанске крајине. Неизоставну ,,Ој, Младене, ој Козаро…“, чиме је, у, исти мах, и одата почаст Козарачкој епопеји, која се управо ових дана обиљежава.

Српска пјесникиња Ранка Срдић Милић је маниром искусног извођача пласирала интегралну крајишку пркосну јадиковку, стављајући печат на вече и манифестацију за незаборав.

Битно је истаћи да је општинско руководство испратило цјеловечерњи догађај, да се презентација народног умјећа одвијала пред више стотина људи и да је закуском и коктелом прослављено, уз музику, пето успјешно окончање Змајевачког културног лета.

Са срећом домаћинима, на многаја љета.

 

 

By З. И.