Председник Покрајинске владе Игор Мировић и председник Владе Републике Српске Радован Вишковић потписали су данас, у Покрајинској влади, Анекс протокола о сарадњи између АП Војводине и Републике Српске, сагласивши се да је та сарадња питање од националног интереса.

„Снажно смо посвећени сарадњи коју имамо са Републиком Српском. То је наша обавеза и питање од националног интереса. Нећемо се задржати само на намерама које смо потписали, већ смо данас дефинисали читав низ мера за конкретизовање сарадње АП Војводине и Републике Српске, пре свега у областима здравства и привреде са акцентом на путну инфраструктуру која повезује наш народ“, оценио је председник Мировић.

Данас смо направили и неку врсту биланса о пројектима које смо реализовали у претходне три године од када је формирана Покрајинска влада, додао је предсеник Мировић.

„Раније се стидљиво говорило о сардањи са Републиком Српском. Данас је та сарадња за Покрајинску владу на листи приоритета. Ту врсту наше посвећености питањима од заједничког интереса желимо да пренесемо на конкретна дела на корист свих грађана и АП Војводине и Републике Српске“, нагласио је председник Мировић.

Част ми је што сам гост Покрајинске владе. Одмакли смо се од папира и приче, договорили смо конкретне мере за што боље повезивање наших људи у свим сверама живота и рада, истакао је председник Вишковић.

„Посебно бих се захвалио председнику Републике Србије Александру Вучићу и председнику Покрајинске владе Игору Мировићу на помоћи и подршци јер смо од 2014. године за пројекте и инвестиције од Републике Србије добили више од 30 милиона евра. Економски јака Република Српска је гарант њеног опстанка“, нагласио је председник Вишковић.

Председник Мировић обратио се и на Пословном форуму АП Војводина-Република Српска, који се одржава у оквиру 1. Сајма завичаја на Новосадском сајму, истакавши да је интензивирање међусобне привредне сарадње, истовремено основ за све друге видове сарадње Србије и АП Војводине и Српске.

„Наша привредна сарадња већ има наглашену тенденцију раста. Важно је да она буде активнија и конкретнија у свим сегментима“, казао је Мировић и нагласио да је економско, друштвено и свако друго повезивање Србије и Српске логично, те да је привреда ту у најзначајнијој улози.

Вишковић је поновио да је подршка Србије у протеклих неколико година веома значајна за Српску. Он је додао да већа економска повезаност значи и економску сигурност.

Председници Мировић и Вишковић обишли су Сајам завичаја, манифестацију на којој су представљени привредни потенцијали АП Војводине и Републике Српске.

By З. И.