Први „Сајам завичаја – завичај кроз привреду, туризам и културу“ одржаће се 6. јуна 2019. године на Новосадском сајму са почетком у 11.00 часова, најављено је данас на конференцији за новинаре.

„Суштина је у томе да смо у протеклих неколико месеци радили на припреми оваквог догађаја који представља један од модела којим спроводимо Споразум о сарадњи који је потписан у септембру 2017. године између Покрајинске владе и Владе Републике Српске“, изјавио је Огњен Бјелић и додао да ова манифестација има за циљ да унапреди привредну сарадњу и културу Аутономне покрајине Војводине и Републике Српске.

Манифестацију заједно организују Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Фонд за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима и Привредна комора Војводине.

„Врата Сајма биће отворена за све посетиоце за изложбени део од 9.00 часова“ рекао је Ћутило и навео да ће бити организовани панели и културно-уметнички програм са преко 400 учесника из региона, да ће се представити Туристичка организација Војводине и Туристичка организација Републике Српске, институције из региона, привредници, преко 70 завичајних удружења, односно преко 100 различитих излагача из региона на 25 штандова кроз презентације народних ношњи, издања књига и гастрономским специјалитетима.

Учешће је најавило и преко 100 компанија из Републике Србије и Републике Српске, представници Привредне коморе Републике Српске, Привредне коморе Бања Луке као и представници других институција. Они ће бити учесници Пословног форума, који ће се у оквиру Сајма завичаја, одржати у Великој сали Привредне коморе Војводине истог дана у 13. 00 часова.

„Потписивање Споразума о сарадњи Привредне коморе Војводине и Привредне коморе Републике Српске дало је велике резултате, а то је да смо до сада организовали велике стручне скупове“ истакао је Вучуревић и најавио обраћање председника Покрајинске владе и председника Владе Републике Српске који ће отворити овај Пословни форум, а на коме ће се такође обратити и неки од најуспешнијих привредника из региона.

„Користим прилику да позовем грађане Новог Сада и Аутономне покрајине Војводине да посете ову манифестацију“, рекао је Бјелић и позвао новинаре да извештавају са Прве оснивачке седнице посланичког клуба пријатељства Скупштине АПВ и Народне Скупштине Републике Српске која ће се одржати у Великој сали Скупштине АПВ 6. јуна 2019. године са почетком у 9. 00 часова.

By З. И.