По Моми Капору, славном српском књижевнику, новинару и сликару, биће названа улица у насељу Пријечани.

Приједлог да се нова улица у овом насељу назове по чувеном умјетнику упућен је у скупштинску процедуру и о њему би требало да одлуче одборници на идућој сједници градског парламента. Уз овај, на истој сједници Скупштине града, заказној за 6. фебруар, наћи ће се и приједлог да још једна улица у Пријечанима добије назив – Крчмаричка улица.

По иницијативи Савјета Мјесне заједнице Пријечани, Одјељење за комуналне послове покренуло је поступак за давање назива за обје нове улице у овом насељу. Комисијa за давање приједлога назива улица, насеља и тргова је размотрила и прихватила иницијативе и предложила ове нове називе за улице у Пријечанима.

Предсједник Савјета Мјесне заједнице Пријечани Дарко Шкобић, изразио је задовољство тиме што су њихове иницијативе добиле „зелено свјетло“, те што ће још двије нове улица у овом насељу добити свој назив.

– Додјелом назива за ове двије улице, све улице, њих 31, у Пријечанима ће имати своје називе – нагласио је Шкобић.

Он је подсјетио да је ово, приградско насеље са великим растом становништва, званичне називе улица почело да добија од 2012. године, те да су то углавном називи које су мјештани предложили у сарадњи са ресорном градском комисијом.

У Пријечанима је једна улица названа по 9. јануару, Дану Републике Српске, на шта су, како је истакао Шкобић – становници посебно поносни јер је једна међу првим са таквим називом у Републици Српској.

Подсјећамо да је прошле године укупно 29 улица из насеља: Дебељаци, Карановац, Ада и Драгочај, које су се до сада водиле као „безимене“, коначно добиле своје називе.

Између осталих, своје улице добиле су Милунка Савић, српска хероина Великог рата и жена са највише одликовања у историји ратовања и Диана Будисављевић, хуманитарка аустријског поријекла која је током Другог свјетског рата спасила 15.336 углавном српске дјеце из усташких логора у НДХ. Уз ове, улице су добили и: Споменко Гостић, одликовани најмлађи борац Војске РС, др Гавро Вујичић, Милан Јанковић, академик Бранко Милановић, Ристо Кременовић и Урош Милинковић као најмлађа жртва усташког покоља почињеног у Бијелом потоку.

Извор: Град Бања Лука

By З. И.