У Великој већници Градске куће свечано су уручени уговори о додели 37 пакета грађевинског материјала избеглицама из Босне и Херцеговине и Хрватске које имају пребивалиште на територији Суботице.

Пакети грађевинског материјала, вредности 9.000 евра, финансирани су донаторским средствима из потпројекта 5 Регионалног стамбеног програма (РСП). Главни донатор РСП је Европска унија. 

Свечану церемонију отворио је градоначелник Суботице Богдан Лабан, истичући да  је град Суботица у протеклим деценијама пропустио бројне прилике за трајно стамбено збрињавање избегличке популације, која је у трагичним догађајима деведесетих година прошлог века остала без својих домова, а нажалост, веома често и без својих најмилијих – рекао је Богдан Лабан.

– Доласком нових структура власти пре неколико година и афирмацијом новог начина рада и приступа овом проблему, почели смо, колико је то могуће, да исправљамо ту неправду према овом делу наших грађана, па смо се са нашим партнерима и донаторима активно укључили у процесе и пројекте који се тичу трајног стамбеног збрињавања избеглих и прогнаних у Суботици.

Почетком фебруара 2018. године, подсетио је, у оквиру петог потпројекта Регионалног стамбеног програма у Републици Србији , представницима 30 избегличких породица  из Босне и Херцеговине и Хрватске, које до тада нису биле трајно збринуте, уручени су уговори за куповину сеоских кућа са окућницом.

 – Број избеглих и прогнаних свакако није мали у Повереништву за избеглице и миграције града Суботице регистровано је 13.600 избеглих и прогнаних са простора бивше Југославије. Многи од њих су управо Суботицу изабрали за свој нови крај, тражећи од тада начине за изградњу  новог дома као и начине за што бржу интеграцију у нову средину – нагласио је градоначелник Лабан.

Вредност овог пројекта је 270.000 евра, навео је градоначелник и додао да је пројекат реализован у сарадњи са партнерима из Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије, Јединице за управљање пројектима, УНХЦР-ом, ОЕБС-ом, а све у складу са роковима и Правилником који су унапред дефинисани Уговорима.

Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић казао је да му је драго што је и у Суботици дошло до промене става према избеглицама, јер како је рекао годинама није постојао интерес да им се помогне на било који начин.

 – Ради се о озбиљној помоћи у грађевинском материјалу вредном око 9.000 евра. Пронађен је и простор за изградњу 44 стана, а у току је куповина још 26 сеоских кућа.

Успевамо да одржимо темпо од осам стамбених решења дневно, што  нас чини највећим социјалним градитељима у земљи – подвукао је Цуцић.

Он је рекао да би кроз Регионални стамбени програм и сопствена улагања до 2022. године требало стамбено да се реши око 6.300 породица.

Директор Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима Душко Ћутило, честитао је корисницима, људима на терену и свим стручним службама које су урадиле велики посао.

Према његовим речима убудуће ће и корисници који су у ранијем периоду добили куће моћи да конкуришу за грађевински материјал, јер се радило о трошним кућама којима треба санација.

– Од 1. фебруара објавићемо два нова јавна позива за  донације у виду грађевинског материјала за породице које нису добиле ову врсту помоћи, а постоји потреба за тим, као и један нови програм, а то је економско оснаживање жена из избегличких породица-најавио је Душко Ћутило.

Представница УНХЦР-а, Јадранка Марић захвалила се корисницима на стрпљењу у име УНХЦР-а и ОЕБС-а који прате спровођење овог програма и пожелела им да ускоро имају лепше домове.

– Испорука материјала ће бити ускоро тако да вас очекује период рада, градње, уградње и надам се да  ћемо по завршетку сви бити једнако задовољни. Највише ви – рекла је Јадранка Марић.

Након обраћања, Богдан Лабан, Владимир Цуцић, Душко Ћутило и Јадранка Марић корисницима су уручили уговоре.

By З. И.