Низом манифестација којима ће присуствовати званичници Републике Српске, затим представници Српске у институцијама БиХ, Републике Србије те бројне званице из региона и свијета, у Бањој Луци ће у сриједу, 9. јануара, бити обиљежен Дан Републике Српске.

Протоколом је предвиђено да обиљежавање почне у 10.00 часова програмом за дјецу, односно информативно-забавном представом у Дјечијем позоришту Републике Српске.

Такође у 10.00 часова, предвиђена је додјела одликовања заслужним институцијама и појединцима у Палати Републике, а у 12.00 часова свечани дефиле на Тргу Крајине.

Свечана академија биће одржана у Спортској дворани Борик са почетком у 14.00 часова, док ће свечани пријем поводом Дана Републике Српске бити одржан у Административном центру Владе РС у 16.00 часова.

Подсјетимо, Република Српска је настала 9. јануара 1992. године као република српског народа у БиХ одлуком тадашње Скупштине српског народа у БиХ. Република Српска је свој први Устав добила 28. фебруара 1992. године под називом Устав Српске Републике БиХ.

By З. И.