Град Бања Лука отказао је данас све концерте, којим је Бања Лука требала обиљежити улазак у нову, 2019. годину, саопштио је градоначелник Игор Радојичић.

На ванредној прес конференцији, Радојичић је нагласио да су концерти спријечени и да град Бања Лука не жели  да угрозимо ни извођаче, ни госте ни саме Бањалучане.

-Не желимо да дамо повод ни за један нови инцидент. И то није знак слабости, већ мудрости – казао је Радојичић, након што су синоћ активисти групе „Правда за Давида“ насилно прекинули концерт Хариса Џиновића.

Како је истакао, Бања Лука ће, по први пут након рата, вечерас у поноћ бити нијема.

-Нека ту тишину схвате они који треба да ријеше случај Драгичевић. Нека ту тишину схвате органи власти који чине или не чине што треба. И нека ту тишину гласно чују Бањалучани и размисле да ли нам треба лијеп и добар град, да у њему живимо и да можемо заједно да радимо – поручио је Радојичић.

Поводом синоћњих дешавања, Радојичић је казао да „један одобрени скуп одржан без проблема и инцидената док је други скуп, односно новогодишњи концерт онемогућен од учесника првог скупа“.

Он је подсјетио да је још 28. марта, у име Градске управе, излазио у јавност са захтјевом да се тај случај ријеши. Како је нагласио, у времену иза нас, Градска управа исказивала је разумјевање и емпатију за случај „Драгичевић“, због чега је низ догађаја у граду у посљедњих девет мјесеци отказиван и помјеран.

Он је рекао да је из истих разлога и локација за новогодишње концерте измјештена на паркинг код Музеја савремене умјетности, како би се избјегла и најмања  могућност конфронтације.

– Позивам Бањалучане да се ујединимо око двије ствари. Прва, да сви заједно кажемо истражним органима, полицији и властима – ријешите случај Драгичевић. Друга, да кажемо у нашем граду не насиљу, не инцидентима, не подјелама, не стагнацији. То двоје иде заједно и око тога сви можемо имати сагласност – нагласио је Радојичић.

Он је казао да су у РС изабрани органи власти који треба да раде свој посао у складу са Уставом и законима и у интересу грађана Бање Луке и цијеле РС.

-Позивам грађане да не подлегну међусобним подјелама и да се сви супротставимо изнутра или извана уношењу нереда, немира, подјела и сукоба у наш град – истакао је Радојичић.

Према његовим ријечима, у наредном периоду биће одлучено да ли ће због велике материјалне и штете нанесене угледу града, бити покренут правни поступак против организатора синоћњег скупа. Он је нагласио да су формално за организаторе скупа „истурена дјеца, а не велике фаце“.

 

By З. И.