На основу јавног позива Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима АП Војводине, данас је 100 најуспешнијих ученика средњих школа из избегличких и расељеничких породица добило једнократну новчану помоћ.

Вредност додељене помоћи износи четири милиона динара. Пројектом су обухваћене све општине на територији АП Војводине.

Додели уговора најуспешнијим средњошколцима присуствовали су потпредседница Скупштине АП Војводине Снежана Седлар, покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић,помоћник комесара за избеглице Иван Гергинов и директор Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима Душко Ћутило.

Обраћајући се присутним средњошколцима, они су истакли да су ови ученици будућност у коју треба улагати и која ће за неколико година бити покретачка снага у Војводини и Србији.

Покрајински секретар Предраг Вулетић је рекао да сваки одговоран човек улаже у своју децу, а одговорна држава у образовање, децу, младост, у своју будућност.
„Труд који сте ви уложили, који је награђен одличним успехом у школи, данас ће бити додатно награђен новчаном помоћи. Поред награде за ваш труд, ово би требало да вам покаже нашу жељу да останете овде, да напредујете у Војводини и Србији и да за неколико година ви будете ти који ће од Војводине и Србије правити још боље место за живот“, истакао је Вулетић.

Покрајински секретар је подсетио да је у Србији и Војводини живи још увек велик број избеглица. Око 25.000 избеглица живи у Србији, од чега више од половине, око 13.000, у Војводини и да је циљ Покрајинске владе да се после више од две деценије реше проблеми са којима се суочавају ови људи. Он је закључио да ће и у наредном периоду бити настављени програми Фонда, а деци пожелео да наставе да уче, нижу успехе и своје снове остваре овде.

By З. И.