Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Огњен Бјелић, поздравио је данас полазнике пете генерације специјалистичког програма „Управљање регионалним развојем кроз ЕУ фондове“, који у сарадњи са Универзитетом Едуконс из Сремске Каменице спроводи Фонд „Европски послови“ АП Војводине.
Секретар Бјелић подсетио је, да је регионални развој комплексна функција која је у основи одрживог друштвеног и економског развоја наше земље, а њено јачање није могуће без ослонца на финансијски потенцијал којим располажу европски фондови.
У исто време, како је навео, Покрајина Војводина је од бројних европских партнера и све снажнијих регионалних актера препозната као просперитетан евро-регион чије се развојне могућности све више уважавају.
„Управо због тога, ми смо у обавези да континуирано подржавамо програме који имају циљ да афирмишу стручну едукацију људи који се баве питањима регионалног развоја кроз механизме европског финансирања“, закључио је Бјелић.
Циљ програма је упознавање са политикама Европске уније и припрема полазника за креирање и имплементацију европских пројеката што је подржано великим бројем предмета и интензивном разменом знања са предавачима, као и интеракцијом између полазника током реализације заједничких радних задатака.

Програм пружа детаљне информације о широком спектру расположивих ЕУ фондова и програма којима се финансирају пројекти у различитим областима (заштита животне средине, привреда, образовање, култура и др.), припреми успешних пројеката, управљању одобреним пројектима и контроли трошења ЕУ средстава.
Пети циклус специјалистичког програма броји 51 полазника који ће после предавачког процеса имати прилику да стекну одговарајући сертификат.
Представљању програма присуствовала је директорка Фонда „Европски послови“ Видосава Ендерић и ректор Универзитета Едуконс др Александар Андрејевић

By З. И.