Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сардњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић присуствовао је данас у Нишкој Бањи петом заседању заједничкиг консултативног одбора Комитета региона ЕУ-РС.

Тема другог годишњег заседања је „Туризам као катализатор бољег живота на локалу“, а догађају су присуствовали и министар за државну управу и локанлу самоуправу Бранко Ружић, помоћник у Министарству за европске интеграције Михајло Дашић, копредседавајући комитетом Франко Јакоб, те бројни представници српских општина и невладиног сектора.

Копредседавајући са српске стране Дејан Јовановић, оценио је да Ниш и Нишка Бања иду узлазном путањом што се развоја тиризма тиче, али да недостају конкретни туристички производи.

Такође, у дискусијама је усаглашено мишљење да развој туризма има директан утицај на квалитет живота грађана а отуда и повод да се данашње заседање одржи у Нишу, како би се разменом искустава са колегама из регионалних и локалних власти ЕУ разменила мишљења и искористили модели за унапређивање ове области.

Такође, важна тема разговора били су и пројекти прекограничне сарадње и повлачење средстава из фондова Европске уније која би била уложена за развој туризма.

Комитет региона је је саветодавно тело ЕУ састављено од представника регионалних и локалних власти који се у стратегији спољних односа залаже за дијалог, те економску и културну сарадњу у региону између представника локалних и регионалних власти земаља чланица и оних које су у статусу кандидата.

By З. И.