Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић, састао се данас са привредном делегацијом из италијанске покрајине Trentino-Alto Adige предвођеном дирeктором Развојне агенције „Trentino con i Balcani“ Маурицијем Камином у циљу продубљивања сарадње двају покрајина у областима екологије, туризма, пољопривреде и науке.

Бјелић је истакао да постоје добри темељи за наставак и продубљивање успешне сарадње коју АП Војводина већ има са покрајином Трентино, те подсетио да су све значајнија улагања италијанских партнера на територији Војводине.

Саговорници су се сагласили да постоји велики простор за сарадњу у области заштите животне средине кроз размену искустава и повезивање привредних субјеката у области индустрије пречистача отпадних вода, метало-прерађивачког сектора, туризма те пољопривреде и размене искустава у области науке.

Италијански привредници изразили су спремност да осим повезивања институција, развојних агенција, те појединачних компанија, дају допринос у креирању предлога пројеката за конкурисање и повлачење средстава из европских фондова у овим областима.

Камин и Бјелић су се сложили да би веома успешна сарадња коју одржавају две покрајине могла бити формализована споразумом, чиме би се обезбедио институционални оквир за несметано конкретизовање корака у заједничкој сарадњи и одређивање приоритета.

У циљу сагледавања свеобухватније привредне слике, делегација из италијанске покрајине Trentino-Alto Adige посетиће Пољопривредни факултет и Факултет техничких наука, те ће узети учешће на сутрашњем Регионалном пословном форуму који је у трајању од 25-27. септембара у Новом Саду.

Састанку у Покрајинској влади присуствовали су заменик секретара за урбанизам и заштиту животне средине Александар Андрић, помоћник у секретаријату за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локлану самоуправу Небојша Дракулић и директорка сектора за промоцију у Развојној агенцији Војводине, Оливера Ковачевић.

By З. И.