Током првог дана посете хрватској Приморско-горанској жупанији, делегација Покрајинске владе коју предводи покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, а у којој су и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бијелић и покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез, посетила је у жупанијском седишту Ријеци православну цркву Светог оца Николаја.

Реч је о храму подигнутом још 1790. Године, који представља једну од средишњих цркава Митрополије загребачко-љубљанске, у којем се православни обреди служе и данас, а који, уз остало, красе и иконе наших значајних иконописаца друге половине 18. века Јанка Халкозовића и Јакова Орфелина.

После обиласка тог храма и разговора се његовим свештеницима, делегација Покрајинске владе састала се и са жупаном Златком Комадином на чији позив и борави у жупанији Приморско-горанској. Та жупанија, иначе, поред града Ријеке, обухвата цео северисточни део полуострва Истра, Кварнер и Горски Котар.

„У име целе Покрајинске владе и у име наше делегације, захваљујем на срдачном пријему. Сви наши досадашњи контакти указују на добру сарадњу, али и на озбиљан простор да та сарадња, у времену које је пред нама, у свим областима буде боља и обострано кориснија него до сада“, рекла је, уз остало, Молешвићева током разговора са Комадином који је, такође, потврдио спремност за унапређење међусобне сарадње.

Током првог дана посете, делегација Покрајинске владе ће се, у просторијама Генералног конзулата Републике Србије у Ријеци, састати и са представницима Карловачке жупаније, града Огулина и општина Плашки, Војнић и Крњак, затим са представницима српске заједнице у Ријеци, представницима месних заједница Моравице, Гомирје и Љубошина које територијално припадају општини Врбовско и, најзад, са представницима трију културно-уметничких друштава која носе име великог српског и светског научника Николе Тесле – из Огулина, Карловца и Плашког.

By З. И.