Делегација Покрајинске владе коју предводи покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, а у којој су и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић и покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез, разговарала је јуче у просторијама Генералног конзулата Републике Србије у Ријеци са представницима српске заједнице у том граду, затим за представницима Карловачке жупаније, града Огулина и општина Плашки, Војнић и Крњак, где већинско становништво чине Срби.

Састанку су присуствовали и представници месних заједница Моравице, Гомирје и Љубошина, које територијално припадају општини Врбовско и, најзад, представници трију културно-уметничких друштава која носе име великог српског и светског научника Николе Тесле – из Огулина, Карловца и Плашког.

Према речима Драгане Милошевић подршка бројној српској заједници која живи у Приморско-горанској жупанији – којој, иначе, припадају поменути градови, односно општине – да сачува свој национални и културни идентитет, језик и писмо, као и традицију и обичаје, трајно је опредељење Покрајинске владе.
„Стога ми већ сада издвајамо значајна средства за подршку у области културе и јавног информисања на српском језику и то ћемо, у још већем обиму, чинити и убудуће. Велики је, наравно, простор и за подршку у области спорта и међурегионалне сарадње“, додала је Милошевићева.

У разговорима је учествовао и генерални конзул Србије у Ријеци Горан Петровић који је истакао да су овакве посете и подршка српској заједници, у свим видовима њеног организовања, од изузетног значаја.

С друге стране, представници српске заједнице у Ријеци су подсетили да је 14. октобра прошле године на адекватан начин обележено тачно три века од када су први Срби дошли у тај град и, за то време, оставили дубок траг у његовом животу и историји.

У оквиру посете, делегација Покрајинске владе обишла је и древне православне манастире Крка и Крупа, као и Културно-уметничко друштво „Кистање“ и Удружење грађана „Равни Котари“. Њиховим представницима секретар Батез је уручио спортску опрему, а спортски реквизити даровани су и ученицима Богословије у манастиру Крка, на чему је, бираним речима, захвалио епископ далматински Никодим Косовић.

By З. И.