Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић обишао је данас радове на изградњи Српског културног центра у Морахалому, у Мађарској.

Вредност пројекта, чији је водећи партнер у нашој земљи Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, износи 3,7 милиона евра, обезбеђених из европских фондова. Пројекат се реализује у организацији Еврорегионалне агенције ДКМТ у циљу развоја свеобухватне културне и туристичке стратегије за цео мађарско-српски погранични регион, те је у плану изградња мађарског објекта исте намене и на суботичком Палићу.

„Судећи по динамици и квалитету радова у фази грађења овог објекта, коју смо данас затекли на терену, сасвим је сигурно да ће време изградње бити изведено тачно према плану пројекта, а то значи до јануара 2019. године“, изјавио је Бјелић током обиласка градилишта и најавио полагање камена темељца за мађарски културни центар на Палићу наредног месеца.

Он је додао да реализација оваквих међународних пројеката сложене структуре не би била могућа без финансијске подршке Европске уније и политичке атмосфере коју одликују узајамно добри билатерални односи између две државе који су данас, без сумње, на историјски највишем нивоу.

Градоначелник Морахалома Золтан Ногради изјавио је да ће, поред културе која чини највећу повезницу међу различитим нацијама, културни центар „Коло“ бити стециште економских, привредних и дипломатских сусрета, и служиће на добробит свим грађанима у овом пограничном подручју.

Културни центар гради се у склопу пројекта „Colourfull Cooperation“ кроз ИНТЕРРЕГ-ИПА програм прекограничне сарадње Мађарска-Србија.

Обиласку радова су присуствовали и амбасадор Републике Србије у Републици Мађарској Раде Дробац, представници СЦК „Коло“, председник удружења Еђ Машерт Феликс Дука, те представници асицијације ДКМТ.

By З. И.