фото: banjaluka.rs.ba

У бањалучком Парку Петар Кочић, у понедјељак увече свечано је отворен 53. Кочићев збор. Свечаном отварању ове традиционалне манифестације, присуствовао је и градоначелник Игор Радојичић, који је нагласио да је Петар Кочић једна од најважнијих историјских личности са наших простора која у себи симболизује барем двије личности – једна је књижевна и литерарна, а друга је национална и патриотска.

фото: banjaluka.rs.ba

– Кочића доживљавамо и као борца за слободу и националног трибуна. Од прошле године Петар Кочић је један од два чувара грба Бање Луке. Град Бања Лука је већ другу годину преузео организацију Кочићевог збора уз подршку Владе РС, а значајно је напоменути да ћемо, уз традиционалне садржаје, ове године у програму збора обиљежити и 150. годишњицу постојања Прве српске читаонице у Бањој Луци – нагласио је градоначелник.

Помоћник министра просвјете и културе РС Тања Ђаковић, свечано је отворила Кочићев збор. Том приликом, она је нагласила да је један од главних мотива Кочићевих дјела али и његовог живота заправо била слобода.

– Све његове приче, у већој или мањој мјери, говоре о једниставности и комплексности људског путовања кроз овај свијет. Змијање је метафорични приказ једне мале земље и њеног храброг народа, јаког карактера, а њежне душе. Стога и не чуди што је баш у овом крају настало једно тако велико дјело, као што је опус Петра Кочића – нагласила је Тања Ђаковић.

фото: banjaluka.rs.ba

Начелник Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Наталија Тривић, рекла је да ће у наредних пет дана, сваке вечери, у Парку Пeтар Кочић бити одржан програм у оквиру 53. Кочићевог збора.

– Ове године смо стратешки покушали да позиционирамо програм овдје у парку, затим у Банском двору, Народној и универзитетској библиотеци РС, али и у Кочићевим Стричићима гдје ће 26. августа бити одржана централна манифестација Кочићевог збора, док ће дио програма и ове године бити приређен у Београду. Новина ове године је да ћемо на неконвенционалан начин покушати да говоримо о Кочићу, тако да ћемо на Змијању имати и прву бициклистичку трку под називом “Кочићевим стазама” чиме шаљемо поруку Европи да се Змијање може позиционирати и као туристички производ – рекла је Наталија Тривић.

Прије церемоније свечаног отварања, градоначелник Игор Радојичић и књижевник Предраг Бјелошевић, положили су цвијеће на споменик Петру Кочићу у центру града, док је у Парку Петар Кочић отворена изложба приповједака у стрипу под називом “Стриповијетке”. У уторак увече, од 20.00 часова, у Парку Петар Kочић биће одржано вече бесједништва у којем ће учествовати студенти из Бање Луке, Бијељине и Источног Сарајева.

Комплетам програм 53. Кочићевог збора, можете погледати овдје.

Извор Град Бања Лука

By З. И.