Богат програм припремљен је за овогодишњи 53. „Кочићев збор“, који ће бити одржан од 20. до 26. августа. Комплетну организацију, и овогодишње манифестације посвећене великану српске књижевности, води Град Бањалука.

Према програму, манифестација ће свечано бити отворена у понеђељак, 20. августа у 20 часова у парку „Петар Кочић“, гђе ће бити отворена и изложба приповједака Петра Кочића у стрипу под називом „Стриповијетке“. Истог дана, у 18 часова, у Студентском кампусу ће бити отворена ликовна колонија.

Идућег дана, 21. августа, у 20 часова, у парку „Петар Кочић“ наступиће студенти из Бањалуке, Бијељине и Источног Сарајева у оквиру „вечери бесједништва“.

У оквиру програма предвиђеног за најмлађе, у сриједу, 22. августа, у парку „Петар Кочић“ биће организована радионица веза за ђецу са везиљом Свјетланом Марковић, а истог дана у парку  ће се представити млади писци.

Традиционално, програм ће бити одржан и у Београду, и то 23. августа, у 11 часова, када ће бити положени вијенци на Кочићевом гробу у Алеји великана у Београду и цвијеће на споменик у Чубурском парку (у 13.30).

Истог дана, у 20 часова, у организацији Удружења књижевника Србије биће одржано и књижевно вече, на којем ће угледни српски писци говорити о ђелима нашег великана.

Истовремено, 23. августа, са почетком у 11 часова, у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске биће одржана радионица стрипа за ђецу, док ће у парку „Петар Кочић“, у 20 часова, бити приређено вече сатире.

Програм се наставља 24. августа, и то у Народној и универзитетској библиотеци РС промоцијом два зборника, и то „Кочић наш савременик“ и „150 година од Српске читаонице до НУБ РС“ (у 12 часова). У вечерњим часовима тог дана, у библиотеци ће бити организовано књижевно вече са Захором Прилепином књижевником из Русије, а у парку „Петар Кочић“ глумци Народног позоришта РС и Ђечјег позоришта РС представиће Кочићева ђела у дијелу програма под називом „Вече драме – Кочић на сцени“. Оба догађаја су заказана за 20 часова.

И ове године борбе бикова, које традиционално привлаче велики број посјетилаца, моћи ће да се гледају у два наврата, пошто је предвиђено да буду приређене у суботу и неђељу, 25. и 26. августа на зборишту у Стричићима.

Посјетиоци ће, између осталог, у Стричићима 25. августа, имати прилику да погледају интересантну изложбу домаћих животиња, а тај дан, по први пут, биће одржана Међународна бициклистичка трка „Кочићевим стазама“ у организацији Бициклистичког клуба БСК(старт у 11 часова).

Истог дана, градоначелник Игор Радојичић ће у Градској управи организовати пријем за књижевнике и учеснике свечане академије, која ће бити организована у суботу увече у Банском двору. Истовремено, у Гомионици ће бити положени вијенци на споменик погинулим борцима (у 13 часова), као и на спомен плочу оцу Герасиму.

У суботу ће, поред тога, бити одржан и књижевни час у порти манастира Гомионица, док ће испред основне школе у Стричићима, у 19 часова, бити организован наступ пјевача ојкача.

Централног и, уједно, завршног дана манифестације – 26. августа, на зборишту у Стричићима биће организован и богат културно-умјетнички програм (у 12 часова), а један час раније на Кочићевом огњишту биће отворена музејска поставка.

Надметање у народним вјештинама и спортовима почиње у 13 часова, а у 15 часова централна борба бикова за награду „јаблан“ (збориште у Стричићима).

 

Извор: српскаинфо

 

By З. И.