Изложба приповједака Петра Кочића у стрипу под називом „Стриповијетке“, биће отворена у понеђељак, 20. августа у Парку „Петар Кочић“, са почетком у 19 часова. Изложба је уприличена поводом 53. Кочићевог збора.

За ову прилику, заинтересовани ће моћи да виде јунаке из Кочићевих прича „Јаблан“ и „Кроз маглу“ кроз форму стрип умјетности.

Иначе, албум „Стриповјетке“ објавила је Народна и универзитетска бибилотека Републике Српске у сарадњи са Удружењем „Девета димензија“, тачније, стрип цртачима Предрагом Иконићем и Миланом Младићем.

Како су навели из Библиотеке, “Стриповијетке” Петра Кочића су крајњи резултат ове сарадње која за циљ има прилагођавање ђела Петра Кочића новој форми и млађим читаоцима, те промоцију стрип умјетности.

Радионица инспирисана „Стриповијеткама“

Најавили су да ће Народна и универзитетске библиотеке РС 23. августа, са почетком у 11 часова, организовати радионица стрипа за ђецу инспирисану „Стриповијеткама“. Полазници радионице ће имати прилику да науче како настаје и шта је све неопходно за настанак стрипа, основне елементе технике цртања, колико је за стрип битна прича и друге занимљивости.

Радионицу ће одржати Милорад Вицановић Маза, професионални стрип аутор и један од најпознатијих стрип цртача са ових простора.

Извор: блмојград

By З. И.