Вечерас је Бачка Паланка угостила све Србе који су дошли да обележе дан сећања на жртве „Олује“, да се никада не заборави прогром.

Његова светост патријарх српски Иринеј, који је служио парастос, рекао је вечерас да је дан када се догодила хрватска војна и полицијска акција „Олуја“ један од најстрашнијих дана српског постојања на овим просторима.

Патријарх Иринеј истакао је да је то страдање било такво да се и небо постидело од недела људских.

„Страшна трагедија, та мржња која је почела у прошлости наставила се током `Олује`, а што је трагично – присутна је и данас“, рекао је патријарх Иринеј на централној манифестацији обележавања Дана сећања на убијене и прогнане Србе у хрватској војно-полицијској акцији „Олуја“, 4. августа 1995. године.

Он је навео да су се ту сабрали да обнове тужно сећање на невино пострадале, који су имали једину кривицу што су били Срби и што су припадали православној вери.

„То је био страшан дан наше историје. Оно што је најтрагичније они нису пострадали од руку неког непознатог народа нити непознате религије већ од браће хришћана који су припадали, са малим разликама, једној другој вери хришћанској“, рекао је патријарх Иринеј.

Према његовим речима, Црква која је позвана да шири љубав, народ који чита Јеванђеље, који се моли Богу и истом спаситељу, заборавио је коме припада и ставио се на сасвим другу страну која не може никада и ничим оправда.

Патријарх Иринеј је указао да је велика хришћанска врлина опростити као што Бог опрашта нама.

„То смо и ми позвани и надамо се да ће то бар некога покренути да размисли шта је било и да пожели да се такво зло никада више не поново и то не само код нас“, рекао је српски патријарх.

Патријарх је додао да је опрост једини пут и начин да се зло излечи и одстрани, те пожелио да Господ дарује љубав да се зло, које је српски народ доживио, никада нигде не деси.

„Ми смо православни хришћани позвани да то чинимо и чинићемо“, напоменуо је патријарх Иринеј, те нагласио да се не види да друга страна тако нешто чини.

Након обраћања патријарха Иринеја, интониране су химне Српске и Србије, те минутом ћутње одата пошта свим српским жртвама.

„Данас смо дошли овде не само да обележимо тај најстрашнији дан у новијој истрорији, него и да посведочимо пред свима да је сваки злочин вечан и да не може да се заборави и оправда, а најмање да може да слави“, навео је у обраћању присутнима, председник Србије Александар Вучић.

„Србија је данас, у име својих, проговорила, и то без трунке мржње, без позива на освету, без жеље за било чим другим осим за истином, и елементарном правдом“!, поручио је Вучић.

„Србија је проговорила оном правдом због које и данас понављам оно што најмање желе да чују. Да никаквих Олуја, за Србе, зато што су Срби, више никада неће бити. И да ћемо стајати уз свој народ, за свој народ, не угражавајући никог, не претећи ником, али и не дајући на себе и своје. И немамо ми чега више да се стидимо, зато што смо Срби“, поручио је председник Вучић.

У Бачкој Паланци су вечерас, указао је, сви Срби и њихови политички представници, из БиХ, Републике Српске, Црне Горе, и из Хрватске, и сви Крајишници, каже, где год да живе, од Бусија до Канаде, од Футога до Аустралије, треба да знају да нису сами и да Србија можда и може без Крајине, али без Крајишника не може.

Непрегледна река људи хрлила је ка „Тиквари“, мада није било ни теоретске шансе да приђу месту доађаја, јер тамо је било више десетина хиљада људи.

фото: Медија Портал

Галерију фотографија можете погледати у наставку :

 

 

By З. И.