У центру Бање Луке, на споју Алеје Светог Саве и Гундулићеве улице, данас је почела изградња још једног кружног тока, у оквиру планова за растерећење саобраћаја у градском језгру.

Током обиласка радова, градоначелник Игор Радојичић изјавио је да ће изградњом ове кружне раскрнице бити убрзан и олакшан саобраћај на овом, фреквентном правцу, који је због низа семфора често био загушен.

Он је подсјетио да је у Алеји Светог Саве, код цркве „Свете Тројице“, недавно почела градња још једног кружног тока.

-Ови радови проистичу из прошлогодишње Стратегије развоја саобраћаја и по том плану је предвиђено да се низ раскрсница, које су регулисане семофорима, рјешавају кроз кружне токове јер је то доказан начин за олакшавање и убрзање саобраћаја. Ове године је планирано бар шест кружних раскрсница на фреквентним и важним саобраћајницама – нагласио је Радојичић.

Он је позвао грађане које користе ову саобраћајницу на стрпљење, јер ће у коначници бити значајно олакшан и убрзан саобраћај.

– На три локације које су у вези са овим кружним током, доћи ће до измјештања аутобуских стајалишта. Тако ће стајалиште код хотела „Крајине“ добити тзв. угибалиште да не би дошло до зачепљења саобраћаја. Стајалиште код кафе бара „Марбел“ измјешта се у Алеју Светог Саве, а биће изграђено и још једно једно додатно стајалиште на правцу према дворани Борик – навео је Радојичић.

Радојичић је подсјетио да су прошлог мјесеца завршени кружни токови на Ребровцу и на укрштању Источног транзита са Булеваром Десанке Максимовић, најављујући и скоро расписивање тендера за два нова кружна тока, на Лаушу и код будућег тржног центра Делта планет.

Извођач радова на кружној раскрсници Алеје Светог Саве и Гундулићеве улице је предузеће „Козарапутеви“, које је, према уговору, дужно да радове оконча за 60 радних дана. Вриједност уговорених радова износи 260.000 КМ.

Директор тог предузећа Дејан Гаковић захвалио је Граду на указаном повјерењу и навео да ће се потрудити да посао окончају и прије предвиђеног рока.

Он је прецизирао да ће пропусна моћ раскрснице бити 20.000 возила на дан, што би требало значајно допринијети растерећењу саобраћаја у центру града.

Извор: Град Бања Лука

By З. И.