Обнова улазне куле на тврђави Кастел, која је оштећена у пожару 2013. године, окончана је ових дана, у тренутку док се настављају радови на реконструкцији још једне куле и улазног бедема.

Радове, у вриједности од 50.000 КМ, извело је београдско предузеће Кото. Упоредо с тим, грађевинци су покренули радове на обнови још једне куле, а вриједност предвиђених радова износи 100.000 КМ.

Ради се о обнови девастираног простора у којем је некада био смјештен угоститељски објекат.

Начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар, очекује да ће радови на овој кули бити окончани до краја августа ове године.

Радови се одвијају предвиђеном динамиком, а поред обнове куле, покренули смо радови и на реконструкцији бедема поред улазне куле у тврђаву – рекао је Билчар.

Он је нагласио да ће, послије реконструкције куле, бити донесена одлука о будућој намјени објекта у којем се у прошлости налазио угоститељски објекат. Према његовим ријечима, једна од опција је да тај објекат буде кориштен у исте сврхе, с циљем да се оживи овај дио тврђаве и учини што доступнијим за туристе који у све већем броју посјећују наш град.

Извор : Град Бања Лука

By З. И.