Градоначелник Игор Радојичић, предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и директор компаније ИЕЕ Борко Торбица, данас су свечано отворили Еко топлане, уз присуство бројних домаћих званичника и гостију из окружења.
Градоначелник Радојичић казао је да је 15. марта прошле године предложио одборницима Скупштине Града, а тиме и широј јавности, да се уђе у пројекат, који је тада многима дјеловао нереално – да ријешимо проблем даљинског гријања и да за једну сезону имамо изграђену нову топлану у Бањој Луци.

-Данас имамо ријешен проблем. Прво, грађани Бање Луке који користе даљинско гријање могу бити сигурни у поуздано снабдијевање топлотном енергијом. Друго, добили смо финансијски одржив систем,јер умјесто старе Топлане која је сваке године правила десет до 20 милиона КМ нових губитака имамо нову компанију која треба да буде профитабилна и која треба да обезбиједи улагање у даљу модернизацију топловодне мреже, али у исто вријеме донијети и профит својим власницима, а то су Град и компанија ИЕЕ – рекао је Радојичић.

Према његовим ријечима, ово није само обичних десет котлова на дрво.

-Добили смо модерну технологију, имамо иновативан модел у правном смислу, модел који други користе како смо рјешвали правна и техничка питања, а истовремено и апликацију најмодерних технологија у смислу аутоматизације и управљања – нагласио је градоначелник Радојичић.

Он је захвалио свима који су учествовали у овом процесу.

-Иза нас је велики труд и напор људи из Градске управе, Владе РС и партнера компаније ИЕЕ и других. Показали смо да може да се уради овакав захват и ријеши дугогодишњи и највећи комунални проблем града Бање Луке – закључио је Радојичић.

Премијерка РС Жељка Цвијановић казала је да је задовољна чињеницом да је питање гријања у Бањој Луци успјешно и квалитетно ријешено.
-Посебно ме радује чињеница да је то препознато и у регионалним оквирима, али исто тако постоји јака спона између овога што данас имамо у Бањој Луци кроз Еко топлане са оним што су препоруке онога што су законодавсто и стратешки документи Европске уније. Очекујемо да ће, како је и био план, нова топлана бити од користи, прије свега, грађанима и привреди – истакла је Цвијановићева.

Директор предузећа ИЕЕ Бања Лука Драгиша Зечевић казао је да са задовољством може да констатује да је то предузеће, као стратешки партнер Града у изградњи нове топлане, завршио свој посао.

-Ово дефинишемо као прву фазу нашег стратешког партнерства у Еко топланма. Оно што предстоји, јесте један мукотрпан рад на реконструкцији топлификационе мреже, гдје у овом тренутку имамо губитке од преко 25 одсто енергије коју пошаљемо према потрошачима. Тако да ће у наредним годинама, главни акценат бити на реконструкцији мреже и осавремењавању подстаница – навео је он.
Такође,како је рекао – њихов кориснички центар је почео са радом 1.фебруара.

-Имамо добар одзив, екипе на терену имају задатак да изађу у року најкасније од 24 часа на било коју рекламацију. На дневном нивоу, број техничких рекламација се крећу на нивоу од осам до десет корисника, што је на број од 20.000 корисника веома мали број – казао је Зечевић.

Јаун Браун директор ЕБРД-а за БиХ казао је да ЕБРД финансирао учешће Града у финансирању изградње нове топлане.
-То је први пројекат на којем је ЕБРД сарађивао са градом и поносни смо поносни што смо били дио тог пројекта. Већ разговарамо са Градом о другим пројектима из комуналне инфраструктуре – закључио је Браун.

Ново предузеће на био-масу Еко топлане концепт је јавно-приватног партнерства између Града Бања Лука и компаније ИЕЕ, чији је циљ квалитетан, одржив и профитабилан систем производње и дистрибуције топлотне енергије, у складу са регулативама ЕУ.

Извор: Бањалука.рс.ба

By З. И.