Представницима 30 избегличких породица из Босне и Херцеговине и Хрватске, које до сада нису трајно збринуте, данас су, у Великој већници Градске куће, свечано уручени уговори за куповину сеоских кућа са окућницом. Уговори су додељени у оквиру петог потпројекта Регионалног стамбеног програма (РСП) у Републици Србији.

Обраћајући се присутнима у Великој већници, градоначелник Суботице Богдан Лабан изјавио је да смо на крају једног вишемесечног пројекта у који је суботичка локална самоуправа, са партнерима и донаторима, уложила велику труд, да су резултати пред нама и да је задовољан што ће 30 избегличких породица решити стамбено питање.

Уз констатацију да на тај начин јачамо и нашу заједницу у целини, он је истакао да ово јесте прави израз бриге о нашим суграђанима који су због ратних дешавања из деведесетих година спас потражили на територији града Суботице и ту се трајно настанили.

– Подсећам да је у Повереништву за избеглице и миграције града Суботице регистровано 13.600 избеглих и прогнаних са простора бивше Југославије. Већина њих је остала трајно да живи у Суботици и још увек пролази тежак пут интеграције у наше друштво. Овим програмом који је вредан више од 40 милиона динара ми, као локална самоуправа, у сарадњи са партнерима пружамо им подршку у том процесу и помоћ у решавању основних животних потреба – нагласио је Богдан Лабан, и додао да је читав овај поступак спроведен у складу са роковима и правилником који су дефинисани уговором између Града Суботице и Комесаријата за избеглице и миграције.

Регионални програм стамбеног збрињавања је заједнички вишегодишњи програм Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице у региону.

  У Војводини мислим да не постоји ни једна једина општина која на овај начин није обухваћена или средствима Регионалног стамбеног програма или средствима из буџета. Од 2008. године ми свакога дана додељујемо осам стамбених решења. Практично је то највеће стамбено градилиште у земљи и у синергији је са преко 140 локалних самоуправа – казао је Владимир Цуцић, комесар Комесаријата за избеглице и миграције.

Присутне су поздравили и корисницима и њиховим породицама честитали нове домове и државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе, Бојан Стевић; регионални координатор за избеглице, из амбасаде САД, Сем Хили; заменик шефа Мисије ОЕБС-а, Џозеф Мелот; шеф операција, из представништва УНХЦР у Србији, Андреј Казаков; директор Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима, Душко Ћутило.

Регионални програм стамбеног збрињавања спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима Европске уније, САД-а, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске.

Извор: Град Суботица

By З. И.