Први фестивал бањалучког ћевапа – „Ћевап фест“ посјетило је више од 10.000 Бањалучана и туриста из земаља региона, а на овој, јединственој манифестацији појело се чак 8.500 порција ћевапа, процјењују организатори скупа.

Према првим подацима из ћевабџиница, које су учествовале у првом „Ћевап фесту“, свака од њих је у просјеку јуче испекла око 1.400 порција ћевапа, иако се, због огромног интереса, на ћевапе чекало и више од сат времена.

По процјенама, ово је једна од најпосјећенијих манифестација која је у протеклих годину дана одржана у највећем граду Српске.

Поред Бањалучана, који су масовно подржали први омаж бањалучком ћевапу, на манифестацији је забиљежен и велики број туриста из региона, а поготово оних из Словеније и Србије. Како се могло видјети на лицу мјеста, због великих гужви, један дио нестрпљивих посјетилаца, одлучио је да бањалучке ћевапе проба и у другим ћевабџиницима по граду, па се и у њима јуче тражило мјесто више.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић каже да велики интерес наших суграђана, али и значајан број туриста који је у суботу дошао у Бањалуку због ове манифестације, указаје на значај, али и потенцијал „Ћевап феста“ за наредне године. Сада је сигурно, каже Радојичић, да ће Градска управа, послије тако великог интереса, ову манифестацију организовати сваке године, са циљем да прерасте оквире Бањалуке и БиХ, те, у будућности, прерасте у неку врсту бањалучког „Октобер феста“.

„Поред самог брендирања и заштите географског поријекла бањалучког ћевапа, као посебности нашег града, један од кључних разлога за то што смо се одлучили на организацију ове манифестације јесте прије свега подизање туристичке посјете, што је и јесте један од стратешких циљева актуелне градске администрације. Велики раст посјета туриста на скуповима који су иза нас, као што је случај са новогодишњим концерата на Тргу, а, сада и ова манифестација, указују нам да идемо у добром смјеру“, казао је Радојичић. 

Званични промотер „Ћевап феста“ Небојша Куштровић истиче да је презадовољан одзивом наших суграђана и туриста, истичући да су посјетиоци и до сат времена чекали у дугим редовима, без да је за цијели дан забиљежен иједан, макар и најситнији инцидент.

„Надам се да ће и остале бањалучке ћевабџинице, кад виде све ове бројке, још једном замислити и већ сљедећи пут придружити овој манифестацији, а пред организаторима је задатак да додатно унапређују програм и тиме подижу атрактивност самог скупа“, каже Куштриновић.

Извор: banjaluka.rs.bа

By З. И.